ISPOŠTUJTE SEBE VEĆ JEDNOM – PREKINITE MUČENJE KOJE TRAJE!

Saša Martić • 09.12.2015 • Nema komentara

 

friendship

 

Isplati li se na današnjem vremenu ulagati u međuljudske odnose? Bilo da je riječ o ljubavnim, obiteljskim ili prijateljskom odnosima, jasno je kako ništa se ne gradi samo od sebe. Odnos se tako i zove, upravo iz razloga što se dvije ili više osoba odnose jedna prema drugoj. Ali nije lako. Vrlo često smo iznevjereni, sami, napušteni ili nam je energija „isisana“. Kroz kontakt sa svojim poznanicima i prijateljima, ali i uvidom na njihove profile na društvenim mrežama, vidim kako su razočarani drugim ljudima. Partnerima jer im nisu dovoljan oslonac ( to doduše ne stavljaju često u statuse na Facebooku ), prijatelji su im lažni i licemjerni ( s njima se češće obračunavaju statusima ) a obitelj nerijetko uteg oko vrata. Odnosi tako zapadaju u velike krize i iskušenja, a vrlo često dolaze do zida.

Što učiniti kada u odnosu stignemo do zida? U bukvalnom svijetu znamo jasno što to znači. Ako je zid niži ili hrapav probamo preko njega, ali ako je previsok i gladak ne preostajenam ništa drugo nego se okrenuti i vratiti. No, ako je situacija sa voljenom osobom preslikana, mi često čučimo pored tog nepremostivog zida i čekamo. Muka nam je, znoje nam se dlanovi i gubimo vrijeme, ali ne odustajemo. Često mislilo kako će se sve samo riješiti i da ćemo nastaviti. A neće…

Ponekad jednostavno lijeka nema. Kao da smo udarili o zid. Zanemarujemo sebe, svi su drugi važniji. Podređujemo sve svoje potrebe i zanemarujemo svoje želje zbog drugih. Umjesto da odnos bude obostrano uživanje i razumijevanje, jer zbog toga i koristimo termin „srodna duša“, postaje noćna mora. Ponekad ne pomaže ni razgovor, ni upozorenja ni prijetnje. Nekada je jednostavnije sve prekinuti, okrenuti se i otići. Nije lako procijeniti kada i kako je poželjno okončati neki odnos, ali i to je dio života. Često gubimo dragocjene dane, tjedne, mjesece pa i godine na nešto što nikada neće biti ono što očekujemo. Zašto onda mučiti sebe i drugu stranu održavanjem partnerstva „na aparatima“! Zamislite samo situaciju u kojoj dišete a ne vidite, ne čujete i ne možete se pomjeriti. Biste li to trpjeli da možete reagirati? Mnogi sugurno ne. Zbog čega onda to sebi radimo kada su prijateljstvo i ljubav u pitanju? Zašto trpimo osobe koje nam isisavaju energiju, koje nas kinje i varaju, kojima je svejedno hoće li se sjetiti našeg rođendana ili obljetnice? Samo zbog toga jer mislite kako je on/ona baš taj/ta i kako će sve jednom sjesti na svoje mjesto! Jednom…Vrlo ću vam jasno reći, to je očiti znak nepoštivanja samoga sebe. Kao da ste se prostrli nekome da vas gazi, a nakon toga ustanete blatnjavi i modri i još ga poljubite za nagradu. Nemojte to sebi raditi. Jasno, nije lako procijeniti, ponavljam, kada je došla voda do grla. No, vrlo često je jasno kada smo se počeli gušiti. Usuđujem se kazati u nekih 90 posto slučajeva.

Često neki uzimaju u obzir i opciju „odmorimo se malo jedno od drugoga“! To također može pomoći kada je riječ o manjim i kratkotrajnim problemima. Nekad nam zlo čini što previše vremena provodimo s nekim i ni ne slutimo kako se gubimo. Gubimo svoju osobnost, slobodu, slobodno vrijeme, želje i nadanja, prijatelje…Odlučite se! Želite li zdrav odnos koji će vas ispunjavati ili nekog ugnjetavača, pored kojega ste samo iz navike. Saberite dva i dva, promiješajte nekoliko puta i donesite odluku.
Mnogi kažu kako će astrološki ova godina biti ona u kojoj će odluke biti donesene. U proteklom smo razdoblju razmišljali i planirali, a sada je, po astrolozima, vrijeme za akciju. Pa super. Ako će vam i zvijezde pomoći, tim bolje. Ali ispoštujte sebe konačno i darujte sebi slobodu!

 

Categories Nekategorizirano
Vezani članci