Vole li žene štikle toliko da su i muškarce zarazile tom ljubavi?

Saša Martić • 19.12.2015 • Nema komentara

838595797630105
Što je to u paru Manolovih cipela što čini da žene lude za njima? Što je to u Manolicama što ih tjera na neprestano razgledanje izloga i neprestano divljenje paru za parom. Ženama ćeodmah pred očima se pojaviti lik legendarne Sarah Jessice Parker u nekojod epizoda još omiljenije serije “Seks i grad”. Nije postojao slavni ženski lik koji je toliko žudio za cipelama…Imala ih je pun ormar, pa ipak kada je zalutala u mračni dio Sohoa, i kada je napadnuta rekla je: “Uzmite moju Fendi torbicu, uzmite moj sat. Ali molim vas ostavite mi moje Manolice!“
Ipak, cipele i čizme s visokom petom nisu prve promosale dame. I tu su muškarci umiješali svoje (nožne ) prste. Prvo su ih navodno nosili jahači kojima je peta bolje sjedala u stremen. No francuska kraljica Katarina de’ Medici, ona ista koja je potaknula modu korzeta, proslavila je i prvu štiklu. Zbog osjećaja nesigurnosti mlada i samosvjesna tinejdžerica odmah je naručila par cipela s 5 cm visokom petom. Ova narudžba postala je prvi pisani zapis o štiklama. Nakon toga razvoj je bio vrtoglav, pa čak u razdobljima kada je ravna peta bila popularnija, visoke su se štikle držale.
Većina esteta smatra kako žensko stopalo i ženske noge ljepše izgledaju na visokim štiklama – po mogućnosti tankim. Naravno, ukoliko žena ne zna hodati na takvim štiklama, izgledat će prije smiješno nego elegantno i ženstveno. Isto tako u suprotnom slučaju mogu biti neviđeni afrodizijak.

Da visoke potpetice deluju podsticajno na muški libido odavno je poznato, a istraživanje koje je u Italiji sprovela urologinja dr Marija Cerutto pokazalo je kako one blagotvorno deluju i na seksualni život žena. Nošenje cipela sa visokom štiklom izdužuje mišiće nogu, ali se ispostavilo da pozitivno deluje i na mišiće karlice – čine ih snažnijim, što vodi ka intenzivnijem orgazmu. Stoga, ona teorija kako se žene muče isključivo radi muškaraca ne pije više vodu. Čak i druge žene vole vidjeti ženu u dobrim cipelama na potpeticu, jer jednostavno smo tako odgajani putem medija. Muškarci su čak s godinama razvili i fetiš spram jednog takvog predmeta, jer istraživanja govore kako ih čak 60% mašta kako ima seks dok dama nosi na sebi samo štikle. Je li moguće da su cipele podigle muško-ženske odnose na jedan sasvim novi nivo? Je li moguće da se ljubav koju žene imaju naspram potpetica kao neka “pošast” proširila in a muškarce? Odgovori su jasni, ali teško za pojasniti. Da, štikle dižu odnose izmežu muškaraca i žena na novi nivo i jesu ih zavoljeli pripadnici jačeg spola. Pa to govori i sama činjenica kako su najveći dizajneri cipela upravo muškarci. Oni su toliko zaljubljeni u žensko stopalo da znaju svaku njegovu zakrivljenost i oblinu. Istina jeste kako je većina njih gay orijentacije, ali to ne negira njihov spol.
Cipele s potpeticom su danas statusni simbol, trendovska roba, predmet seksualnih fantazija, ženska opsesija i još mnogo toga. Rijetke su žene koje nemaju bar jedan par u svom ormaru, pa čak i one koje im nisu inače sklone. Jednostavno, svi smo svjesni kolika je moć tog komada kože, posebice kada je na stabilnim ženskim nogama.

Jesu li štikle simbol ženske dominacije u novijem vremenu ili način da se ponizi žena, tema je nekog skorašnjeg komentara, ali možemo za kraj reći kako štikla danas predstavlja mnogo više od odjevnog predmeta. Štikla je fenomen!

Categories Nekategorizirano
Vezani članci