Palma elegans – biljka za sofisticirane domove

Dijana • 04.02.2015 • Nema komentara

Porijeklom iz tropskih džungli jugoistočnog Meksika i Gvatemale, ova članica velike porodice palmi dostiže relativno malu visinu u sobnim uslovima – Chamaedorea elegans obično ne pređe 1,20m.

Odgajivači za garden-centre najčešće pribjegnu triku i poseiu više sjemena u istoj posudi pa tako dobijamo žbunaste biljke koje krase meki listovi nalik perju.

“Elegans” je vrlo izdržljiva biljka, što znači da će podnijeti i polusijenku i niže temperature, a opstaće čak i pri prekomjernom zalijevanju.

26-v

Međutim, više će joj prijati ukoliko za nju odaberete neki svijetli kutak u stanu, s tim što je najbolje da to bude indirektno, filtrirano svjetlo. Povedite računa da ne bude pod direktnim sunčevim zracima, jer će oni izazvati smeđe mrlje na lišću.

Poznata i pod nadimkom “salonska palma”, Chamaedorea najviše voli ocedan supstrat, a ne preporučuje se preobilno prihranjivanje – to znači, jednom mjesečno u proljeće i ljeto i jednom u dva mjeseca tokom jeseni i zime. Imajte na umu da palme imaju dug korijen, pa bi bilo dobro da saksija bude duboka i uska.

 

Categories home & design vrt
Vezani članci

Nema komentara