Ili jesi ili nisi…Bosanac?

Dijana • 11.02.2015 • Nema komentara

O Bosancima  kao i ostalim   komšijama, odnosno stanovnicima Balkana, nadugo i naširoko se prepričavaju vicevi, anegdote, aforizmi i tome slično.

Ovdje donosimo kratak i sažet opis karakteristika koji otkrivaju svakoga Bosanca ili Bosanku. Dakle, nije važno gdje živiš, važno je ko si i šta nosiš sa sobom…

Pa, krenimo redom! Ili jesi ili nisi Bosanac?!

Napomena: Ukoliko na većinu navedenih tvrdnji, odgovaraš potvrdno, klimanjem glave ili čak malodušnim odobravanjem, čestitamo! Da. Vi ste pravi Bosanac!

– Ukoliko saznaš da se određena osoba ženskog spola ima potomak, a nisi dobio dodatnu informaciju da je stupila u brak sa muškim potomkom, glasno uzvikuješ da li se udala, i ko joj je čoe”k. Ili, ukoliko se smatraš intelektualcem, emancipovanom, obrazovanom i pristojnom jedinkom u sebi se pitaš, da li je navedena ženska osoba stupila u brak i ko joj je čoe”k.

– Ti ili neko iz tvog neposrednog okruženja (članovi uže porodice ili prijatelji), kada krenu u goste nose poklon u vidu kocke, šećera, mljevene kafe i keksa koji se obavezno umotavaju u bijeli papir.

– Pomenuti artikli, a ponajviše keks, u 70 od sto procenata, nastavlja predanje iz ruke u ruku, pa tako obično završava kao poklon u nekoj sljedećoj posjeti rodbini ili prijateljima.

– Na pitanje stranog turista da prevedeš riječ “ćevap”, obično ovaj mesni produkat opisuješ kao nešto od mesa što je jako ukusno.

– Kul fotografijama sa plaže, partija i koncerata na Facebook – u i drugim socijalnim medijima obično podesiš na privatnost, odnosno tako da ih ne mogu vidjeti članovi šire familije.

– Ukrasne kese u kojima dobivaš poklone ne bacaš nego ih brižljivo sakupljaš.

– U kući imaš barem jednu kesu u kojoj držiš druge kese.

– Redovno dobivaš bitne i nebitne informacije o ljudima koje poznaješ i ne poznaješ.

– Ako si osoba ženskog spola, i ako pobijediš na nagradnoj igri, “Put u Rio, na Karneval”, i pri tom se maskiraš u autentični kostim, ni pošto sa prijateljima na Facebook – u ne dijeliš udarne fotografije. Ne želiš da se tvoja majka naljuti i da ti kaže da će svijet reći da si “rospija”.

– Ti ili neko od tvojih prijatelja, na pojavljivanje do jučer anonimne osobe, u javnosti, bilo kakvim medijima ili političkom angažovanju te osobe, koju poznajete dobro ili površno uzvikujete kratke komentare, koji trebaju automatski poprimiti demotivirajući efekat: “Šta će on/ona”, “Šta”š tiii”, i tome slično.

– O sebi ste više puta čuli priče za koje niste znali da ste sudionik, glavni akter ili da ste ih ikada počinili.

– Kada odlučite da stupite u brak ili bračnu zajednicu, suprotna strana procjenjuje “od čijih ste kuća”.

– Barem pet puta u životu ste popili više od pet kafa u toku dana.

– Ako ste student, radnik, udati, oženjeni ili neoženjeni, odnosno drugim riječima, nije važno koliko imate godina, i kojeg ste socijalnog statusa, ako živite odvojeno od roditelja, prilikom posjete roditeljima, obavezno vam biva napakovana sarma, hurmašice ili neki drugi domaći proizvod u plastičnu ambalažu.

– Plastične ambalaže ne bacate, vi ili vaši ukućani, već ih brižljivo sakupljate i perete nakon svake upotrebe.

-Muška osoba koja nije stupila u brak ili osnovao porodicu do četrdesete godine, garant je “švalerčina”.

– Ženska osoba koja nije stupila u brak ili osnovala porodicu do dvadeset i pete godine, “garant ne valja”, ili joj nešto “hvali”, jer “da je valjala, neko bi je oženio do tada”.

– Ukoliko posjeduješ psa ili neku drugu krznenu životinju, bivaš izvrgnut javnom ruglu od strane starijih članova porodice. Ti si lud, što će ti dlake po kući?!!

– Za sebe kažeš da si liberalan, slobodouman, svjetskih, filantropskih, megalomanskih, kozmopolitskih i otvorenih načela, a ako u lokalnom bircu ugledaš muškarca u kožnim hlačama i pink majici sa tirkiznim cvjetovima, buljit ćeš u njega, ili ćeš ga barem jednom pogledati “ispod oka”.

– Muškog si spola, a prijatelji ti zamjere ukoliko ne odeš na “babine”.

– Osjećaš se Bosancem, i sto posto si ponosan!

Categories funbox
Vezani članci

Nema komentara