Čarolija u bočici

Dijana • 13.12.2014 • Nema komentara

Parfemi su oduvijek, pored dijamanata bili ženini najbolji prijatelji. Povijest parfema doseže daleko u prošlost, kada je pračovjek prilikom paljenja vatre osjetio neobične mirise drveta. Možda to iznenađuje, ali riječ parfem izvedena je baš od dima. Riječ “perfume” je podrijetlom latinski izraz “per fumum”, dakle, “kroz dim”.

Prvi ljubitelji parfema su drevne civilizacije Feničana, Egipćana, Kineza i Rimljana. Svi oni rafiniranjem su dobivali najljepše mirisne note, te su svoje čarolije u bočicama nerijetko cijenili čitavo malo bogatstvo, a ponekad su ih i mijenjali za druge skupe prerađevine, kao što su svila i zlato.

Kada je 1922. otkrivena grobnica kralja Tutankamona, između mnogih je vrijednih predmeta pronađena posuda s aromatičnom pomadom. Mada je teško u to povjerovati, nakon otvaranja, bez obzira na to što je prošlo 3000 godina, supstanca ja zadržala svoj miris!  Kineska povijest govori da su Kinezi mirisali svoj novac, koji su ručno izrađivali na svili.

Danas se mirisne bočice smatraju nužnim luksuzom, a ukoliko ste u nedoumici koji parfem odabrati za sebe i dragu osobu, donosimo vam pet mirisnih prijedloga za ljepši spol.

Cinema, YSL

 

yves_saint_laurent_cinema_edp_90ml

 

Cinema, parfem prikladnog naziva je u stanju da napravi filmsku divu od svake dame. Miris za glamurozne žene koje žive u vlastitom svijetu dragulja, luksuznih pomada i šljašstastog nakita. Namijenjen je damama koje znaju da privlače pažnju. Zavodljiva aroma podsjeća na holivudske ljepotice iz romantičnih filmova o ljubavi, glamuroznee haljine, holivudske frizure, visoke štikle, i bogate bunde. Ovaj parfem je proizveden prije više od deset godina, a danas važi za “parfemčinu među vodicama”. Samo za istinske zaljubljenike u parfeme.

Preporučujemo: Kao svadbeni, rođendanski ili novogodišnji dar, samouvjerenim i elegantnim ženama.

Ne preporučujemo: Ovaj parfem nikako ne preporučujemo mlađim osobama, studenticama, povučenim i samozatajnim damama.

Pure Poison (Christian Dior)

nd.214

 

Pure Poison, CD je još jedna “parfemčina” iz porodice Diorovih “otrova”. Predstavljen 2004. godine, zajedno sa “braćom otrovima”, Hipnotikom i Ponoćnim otrovima. Inspirisani su Kineskim bočicama iz 17.-tog vijeka, poznatim kao “snuff bottles”.

Preporučujemo: Parfem za mačke

Ne preporučujemo: Nikako ga ne preporučujemo malim macama

Just Cavalli, Robero Cavalli

images

 

Just Cavalli, RC je mirisni novitet lansiran u februaru 2013, godine. Okarakterisan je kao kremast i cvijetan, te veoma seksi.

Lice reklamne kampanje je Georgia May Jagger, kćer slavnog Mick Jaggera i Jerry Hall. Parfem ćete namirisati u svim boljim klubovima, fancy, lounge barovima i restoranima. Popularan je među mladim djevojkama, trensettericama i ženama koje po svaku cijenu žele biti u trendu.

Preporučujemo: Ukoliko želite obradovati neku studenticu u svojoj porodici, ovaj parfem je pun pogodak.

Ne preporučujemo: Kao poklon za bake.

Light Blue, Dolce and Gabbana 

nd.485

D&G Light Blue je ležeran kao povjetarac. Cvijetno-voćni miris sicilijanskog ljeta. Sočne i vlažne note limete i čempresa bude asocijaciju sa južnom šumom na morskoj obali. Veoma popularn, slobodno možemo reći kultni miris. Lansiran je 2001.

Preporučujemo: Prikladan poklon za osobe sa kojima niste posebno emotivno bliski, a ipak želite ostaviti dobar dojam.

Ne preporučujemo: Ekstravagantnim i ekcentričnim osobama.

La Vie est Belle, Lancome

Lancome-La-Vie-Est-Belle-2463

 

 

La Vie Est Belle je dragulj kuće Lancome koji na tržište izlazi na jesen 2012. Koncept ovog mirisa vrti se oko ideje prirodne i jednostavne ljepote, slobode od konvencija i izbora vlastite vizije sreće. Miris predstavlja vrstu pogleda na život, inspirisan srećom i užitkom u malim stvarima.

Preporučujemo: Svim mirisnim lolitama i onima koji to žele biti.

Ne preporučujemo: Zločestim djevojkama i ličnim mrziteljicama. Ovo je parfem samo za slatke cure.

 

 

Categories shoppinghol
Vezani članci

Nema komentara