Coco torbe, PocoLoco Accessories ili Seka shopping??? Što je to?

Ivana • 13.12.2014 • Nema komentara

Kupovina putem interneta je u 2014 – oj godini doživjela snažan zamah u cijelom svijetu, ali i na Balkanu, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj, zemljama koje su članice EU, te su svoje zakonske normative prilagodili Europi, a samo članstvo u EU im je donijelo proširenje ciljne skupine potencijalnih kupaca na čitavu Europu kao i liberalizaciju zakonskih normi.

Gdje je u svemu tome tržište u BiH?

Pokušali smo zaviriti u navike on – line kupaca u BiH, te vidjeti koji su im najdraži prodajni kanali? Jasno nam je svima da BiH  kaska za zemljama u okruženju, sa jedne strane zbog regulative, ali i zbog slabe edukacije potrošača, ali i vlasnika tvrtki, te svakako  slabijoj kupovnoj moći građana. Ali ako mislite da BiH građani ne kupuju preko interneta, grdno se varate. Istina, u BiH je primjetan nedostatak pravno registriranih komercijalnih web shopova za odjeću, obuću, nakit, accessories, ženske sitnice, ali zato kupovina tj. prodaja putem Facebook fun page-a  je postala jako popularna. Za prodaju putem Facebooka Vam doslovice ne treba nikakvo materijalno ulaganje, osim vremena, osnovnog poznavanja korištenja Facebooka, te naravno proizvoda zanimljivih potencijalnim kupcima, dok je priča sa web shopom drukčija. Sam razvoj web stranice/shopa košta, kao i registracija djelatnosti,  edukacija administratora i zaposlenika, te još mnogo drugih popratnih troškova – ali dugoročno gledano web shop je sigurno kvalitetnije rješenje i ozbiljni prodavači preko Facebooka će po nama, morati ići u tom smjeru.

Izdvojiti ćemo neke Facebook stranice koje se bave prodajom odjeće, obuće, satova, nakita i accessoriesa za muškarce i žene, a nama su zanimljive, kako zbog popularnosti u BiH, ali i zbog zaista specifičnih radova.

1. Prodaja odjeće Amra

Prodaja odjeće Amra je sigurno jedan od posjećenijih Facebook fun page-ova koji se bavi prodajom odjeće za žene u BiH. Ne ulazeći u komentar sadržaja tj vrste odjeće koja se prodaje, jer ukusi su različiti zaista možemo vidjeti da Amri prodaja odlično ide. Stranica ima preko 133.000 lajkova, šarolik izbor odjeće, često i kopije poznatih robnih marki, te veoma aktivno zajednicu. Kako vidimo, sjedište im je u Lukavcu, BiH.

1513686_319973018192945_4161386968687624751_n

2. Ženska odjeća i modni dodaci

Ova Facebook stranica je nadogradnja za kupce putem interneta na tri butika koja se nalaze u Sarajevu.

Butici se nalaze na adresama:

- Butik Ivy, ul Kazazi 18, Baščaršija

– Butik Intershop, ul Kundurdžiluk, B. Čaršija

– Butik Anej-Skenderija

Za one koji žive van Sarajeva su omogućili kupovinu putem fan page-a koja broji gotovo 95 000 lajkova. Na Facebooku dominira prodaja ženske odjeće i kod njih očekujemo uskoro nadogradnju na web shop.

10411216_366276486879272_5024909956592205755_n

3. BiH Fashion 

BiH fashion je Facebook fan page koja prodaje replike poznatih svjetskih marki satova za muškarce i žene. Sa preko 122 000 lajkova imaju zaista jaku zajednicu, ali je upitan opstanak ovakvog tipa prodaje, zbog zakonskih normi koje će kad – tad djelovati i u BiH.

 

4. Coco.

Coco torbe su uspješna priča izrade torbi od visokokvalitetne eko kože koje izrađuju Marijana i Patricia Kordić iz Busovače, Bosna i Hercegovina

Unikatne torbe, efektan dizajn, te praćenje trendova su učinili da Coco torbe bude prepoznat i van granica BiH. Po nama Coco ima potencijala za zaista uspješnu priču iz BiH, te im je nužna marketinška i prodajna nadogradnja na jedan još ozbiljniji nivo. Usput, Coco torbe su jedan od naših favorita.

10171639_497885560352499_3887427785204776481_n

5. PocoLoco Accessories

PocoLoco Accessories je zanimljiva Facebook stranica trendy odjeće, obuće, te nakita za žene. Pregledajući PocoLoco vidjeli smo značajnu razliku u ponudi odjeće u odnosu na druge Facebook stranice. PocoLoco ima po nama “ono nešto” u odabiru eksponata za svoju publiku. Ne idu na masovnost, nego na originalnost i posebnost i po tome su nam “zapeli za oko”. Što se tiče odjeće, oni su naš favorit.

poco_loco

6. Seka Shopping

Zadnji Facebook fun page, u našem odabiru ali ne i najmanje važan, nego zapravo suprotno, vjerojatno najposjećenija Facebook stranica sa najvećim prometom robe je Seka Shoping. Seku Shoping pratimo od samih početaka, te vidimo značajan napredak, sa marketinške strane, od objave postova, do fotografija i angažmana modela te profesionalnih shootinga, koji sigurno puno bolje predstavljaju njihovu odjeću. Zajednica kupaca im je zaista aktivna, mnoštvo zadovoljnih klijentica šalje svoje fotografije, što im je zapravo najbolja reklama. Odjeća je zaista jeftina, a kvalitetu ne možemo prosuditi, za to nam slike nisu dovoljne :)

10849895_794836273886565_7537914575990352081_n

Za kraj vam ostavljamo da prosudite koji je Vama shop najzanimljiviji, mi smo svoje komentare dali :))), a od vlasnika Facebook fan pageova očekujemo uskoro i nadogradnju ka višem nivou – profesionalne, pregledne web shopove sa integriranom mogućnošću kartičnog plaćanja, kao i plaćanja na rate, kako bi kupci bili potpuno zadovoljni.

Categories bih trendovi
Vezani članci

Nema komentara