Žene koje vide a ne čuju

Gemma Galore • 26.02.2015 • Nema komentara

 

 

 

“To što znamo je kapljica, to što ne znamo je more.” – Njutn

11025742_10205748427367923_7119687789281435508_n

 

 

Kao pasivni Instagram korisnik nabasala sam na jedan zanimljiv opis fotografije koji me nasmijao i bacio u razmišljanje.

Instagram, moram reći koristim pasivno, odnosno, ne dodajem fotografije, nego mi samo služi kao vid edukacije iz svijeta marketinga, PR -a i visoke mode.

Ja sam od onih rijetkih osoba koja ni za živu glavu ne bih u tražilicu upisala ime bivšeg dečka, njegove bivše ili sadašnje djevojke ili ime djevojke koju u skupocjenoj bundi viđam u gradu, iz prostog jer me nimalo ne zanima šta pomenuti likovi jedu piju i oblače, niti čijom lovom plaćaju bunde.

Ne volim da čitam opise fotografija poznatih vršnjakinja koje vole da se samoprozivaju  mačkama i kraljicama. Okej mačke i kraljice, možda zvuči egocentrično ali ja se tu nekako držim kao Nefertiti. (Mnogobrojne mačke i kraljice sigurno na pomen ovog imena ne bi imale približno niti tri asocijacije), ali dobro ne moraš biti student egiptologije da znaš nešto o Nefertiti. Dakle, zašto bi ikako Nefertiti u tražilicu upisivala ime bivšeg dečka, njegove bivše ili sadašnje djevojke…?

Tako dakle, jednom prilikom ja, kao pasivni prosmatrač nabasah na fotografiju na kojoj žena u traper minici i košulji podvrnutih rukava, sa Louboutin cipelama na nogama gura kolica marke Mima.

Opis fotografije je glasio:

“Ova slika je postavljena prije 6 mjeseci. Drugi korisnici su je ponovno postavljali na razne profile kao modnu inspiraciju, nebrojeno mnogo puta i svaki put kada je vidim mnogo sam polaskana. Uživam čitati komentare.

Ali od svih komentara za oko mi je zapao ovaj koji prenosim u cjelosti:

“Ah, dopada mi se slika, ali je suknja previše poderana, a ova gospođa je starija, tako da joj opraštam.””

Nakon ovoga gospođa sa fotografije, (za koju se ispostavilo da ima troje djece i preko 40 godina, i za koju, moramo priznati da izgleda odlično) se ponovno oglasila:

“Pa, slušaj me ti dušo, to se zove biti iznad masa. Radije bih postavljala trendove, nego da ih pratim. Dok ti uhvatiš ono što ja nosim i smatram modernim, ja sam već postavljam sljedeći trend. Ćao lutko”.

Moramo navesti da je glavna akterica ove priče žena koja troši mnogo novca na svoj izgled i odjeću, koju plaća po paprenim cijenama.

Ono što me je uistinu zaintrigiralo i nasmijalo je sujeta i uvrijeđenost koja je virila iz svake pore ove rečenice. Kako je moguće da žena koja ima preko 40 godina, izgleda dobro, ima troje djece, nosi brendiranu odjeću i u zrelim godinama važi za neku vrstu modne inspiracije bude toliko isfrustrirana i sujetna?

Imati cijelu hordu fanova koji te hvale i podržavaju, i onda se nađe jedna djevojka koja kaže da misli da je tvoj jeans malo više pocijepan i ti doslovno poludiš?

Da moguće je. Jer žene su sujetna bića. Žene su iskompleksirane. I rijetke su one koje uspiju prevazići svoje komplekse, pogotovo od zrelih godina, starosti i vječitog sindroma ljepote koji se nalaže. Kako je to moguće?

Mislim da se odogovor krije u obrazovanju i edukaciji. Jer sve dok budemo imale ponuditi samo tijelo, isfeniranu kosu i modernu odjeću, vući ćemo svoje komplekse za sobom kao magarac tegleću marvu. Uvijek ima ljepše stilizovanije kose, modernijih cipela i njegovanijeg tena.

Ljepota je u očima promatrača, a žene su same sebi nerjetko najveći kritičari pa se često nepotrebno brinu zbog velikog nosa, malih grudi i celulita. Muški problemi s izgledom zapravo se svode na dužinu “ponosa” što je, priznat će sve žene, zanemarivo u usporedbi sa strijama i lošom frizurom.

Kažu da se slavna Brigitte Bardot povukla u osamu bez ijedne plastične opracije u 39 – oj godini života, jer je ispunila svoju kvotu u ulozi dive, seks simbola i modne ikone. Nije se željela zatezati po svaku cijenu. Ona je dala dovoljno od sebe.

Šta ćemo mi kao početna tačka, pa zatim i ostale žene, djevojke, gospođe, gospođice, udate, neudate, razvedene i svedene dati od sebe osim dobre Instagram portofolie i cool selfia?

Postajemo Instagram mučenice, paćenice koje kao što jedan smiješni Internet video kazuje; “vide a ne čuju i čuju a ne vide.” “Ko ništa ne zna, mora svemu vjerovati” jednom davno rekao je slavni Pablo Neruda. A nama preostaje samo da vjerujemo u čuda Dobrog PR – a i u miru, pokorno slijedimo…

 

I btw se mene pitate za stručno mišljenje o stylingu sa slike, reći ću da smatram da fashion znalci nikada ne bi savjetovali dnevnu varijantu jeans suknje u kombinaciji sa zatvorenim cipelama, pa makar bile i sto puta marke Louboutin.

Categories funbox
Vezani članci

Nema komentara