Aprilsko osvježenje travnjaka – prvo šišanje trave

Dijana • 04.04.2015 • Nema komentara

Čim trava počne da raste i zemljište se isuši od proljetnih kiša, vrijeme je da izvadite kosilicu iz garaže. Međutim, nemojte da preterujete: travu skratite maksimalno za trećinu.

Za normalan travnjak koji može da se koristi potrebno je da trava bude visine od 4 do 5 cm. Ponekad se vremenom formira debeli filcani sloj u travnjaku.

On sprječava da voda, hranljive materije i vazduh dospiju do korjena trave. Tada je posle prvog ili drugog košenja potrebno vertikutiranje. Rotirajući valjak s nožićima pri tom iz travnjaka iščešljava izumrle dijelove biljaka, pokošenu travu i mahovinu.

Zemlju također treba da rastresete ispod površine nekoliko milimetara tako da može ponovo da diše. Ako je zemljište glinovito i sabijeno, dodajte sloj kvarcnog pijeska debljine 1 cm. To će popraviti strukturu zemljišta.

Vodite računa o kvalitetu travnjaka. Poslije vertikutiranja travnjak dobije smeđu boju i djeluje “razbarušen”. Međutim, nemojte da brinete, travnjak će se brzo oporaviti – prije svega ako ga prehranite đubrivom s produženim dejstvom i posijete.

Put ka zdravom travnjaku počinje već pri izboru sjemena za sjetvu. Koristite otporne sorte koje su izdržljive i dobro podnose gaženje. Također je veoma bitno da je zemljište dobro drenirano i iznivelisano.

Categories vrt
Vezani članci

Nema komentara