Izazov modernog feminizma: Žene koje mrze žene

Gemma Galore • 08.03.2017 • Nema komentara

Za Lounge.ba piše: Irena Fišić

Malo toga izazvalo je tolike polemike na američkim i britanskim portalima kao što je fotografija iz editorijala Vanity Faira na kojoj je u prozirnom topu i bez grudnjaka, osvanula zvijezda  filmova o Harryju Potteru,  mlada glumica Emma Watson.

No, ova naslovnica sama po sebi ne bi zadobila medijsku pozornost koju trenutno ima, da Watson sasvim slučajno  nije poznata upravo po feminizmu, odnosno po borbi za jednakopravnost spolova, kao UN-ova ambasadorica dobre volje.

Zvijezda aktualnog filmskog hita „Ljepotica i zvijer“, kao za inat prikazana u izdanju sasvim suprotnom onomu iz filma, i čak štoviše – nalik na golu sufražetkinju, razjarila je brojne fanove i dežurne kritičare, te svojom fotografijom sasvim podijelila javnost.

Uslijedio je očekivan scenarij:  Emma  je na društvenim mrežama optužena da svojom fotografijom više „podržava patrijarhat“ nego što „čini uslugu“ feminizmu ili samoj sebi.

Njena fotografija pokrenula je i raspravu na temu  različite percepcije  muškaraca i žena u izražavanju  njihove seksualnosti , a Watson se suočila i sa bijesnim kritikama koje su joj uputile upravo pripadnice ženske populacije. No, i na ove optužbe Emma je imala odgovor:

Feminizam nije štap kojim se tuku druge žene.

Watson je ovom  izjavom dala do znanja da ju ne smeta  toliko neslaganje ostatka ženske populacije sa njenim postupkom, koliko neprihvaćanje mišljenja i ponašanja  onog drugačijeg, to jest, u ovom slučaju –  ženska nesolidarnost.

metro.co.uk

I doista – pitamo se:   Da li je uistinu žena ženi – vuk? Da li današnjem feminizmu stoje na putu upravo – žene? Što učiniti kada pojedine žene jednostavno žele da njihovi muškarci odlučuju umjesto njih? A što je tek sa svim onim ženama sa, takoreći, štokholmskim sindromom?

I na kraju krajeva – kakav stav prema ženama se očekuje od muškaraca, ako one same nisu jedinstvene u svojim stavovima o vlastitim pravima?

Jakosti, ime ti je žena!

Problem sa modernim feminizmom ne ogleda  se samo u ženskoj nesolidarnosti, već i u različitim vidovima borbe za ženska prava.

Posljednjih godina, feminizam se u  javnosti (medijima) sve više veže uz radikalne feminističke grupe, poput ruskog punk benda Pussy Riot  ili ženskog pokreta FEMEN. Potonji  je u različitim prosvjedima koristio golotinju kao poruku muslimankama da oslobode svoje tijelo i duh od ropstva marame. Islamske su feministkinje, pak, ovaj čin ocijenile kao intelektualno siromaštvo.

No, članicama FEMEN-a i Pussy Riota mora se odati priznanje za nevjerojatnu hrabrost, odvažnost i spremnost na borbu. Ipak, suprotstaviti se svjetini  samo sa krhkim, golim tijelom i jasnim i glasnim stavom zasigurno nije mala stvar.

Kako god, svi znamo  za mnogobrojne primjere onih koje, na ovaj ili onaj način, svojom svakodnevnom borbom za opstanak demantiraju onu hamletovsku: Slabosti, ime ti je žena.

Sva je prilika da će žene svoju solidarnost pronaći upravo tamo gdje su najviše obespravljene, i pod najtežim okolnostima, poput junakinja iz knjige „Tisuću sjajnih sunaca“, autora Khaleda Hosseinija.

Boreći se za istog muškarca od kojeg bivaju maltretirane na sve moguće načine, ove junakinje prevazilaze urođenu žensku kompetitivnost  koju, na kraju, pobjeđuje ljudsko suosjećanje.

Trenutak kada jedna u drugoj prepoznaju ljudska, a ne ženska bića, katarzični je vrhunac ove knjige i ujedno tračak nade za sve žene ovoga svijeta.

 

Categories Nekategorizirano
Vezani članci

Nema komentara