Popodnevna kafica sa Enesom Salkovićem – O kultu mladosti

Gemma Galore • 29.03.2017 • Nema komentara

photo

Mladi i talentovani bh glumac, Enes Salković, široj publici poznat po mnogobrojnim pozorišnim komadima, “U potrazi za bojom kestena”, “Pisma iz 1920.”, “Dame biraju”, “Mi smo oni na koje nas roditelji upozoravaju”, za lounge.ba govorio je spontano, otvoreno i krajnje opušteno. Pregovore oko intervjua krasili su tačnost i preciznost. U stilu pravog džentlimena s uglađenim manirima, držao se dogovora i zadanih rokova. Budući da zasigurno među čitaocima ima i dama koje su na ovo sve “pale ničice”, moramo vas blago razočarati, šarmantni Salković u dugogodišnjoj vezi ljubi plavokosu Zeničanku, Zinu Agić. No, to nije razlog da ne pročitate do kraja, šta uspješni Salković ima za reći, o “daskama koje život znače”.

lounge.ba: Recite nam nešto o Vašim glumačkim počecima?

Enes Salković: Sve je počelo još u osnovnoj školi kada sam igrao prvu predstavu. Već tada sam otkrio ljubav prema teatru i znao sam da je to ono čime se želim baviti u životu. Osjećam se sretnim zbog činjenice da sam jako rano otkrio šta je to što me provocira. Kasnije sam pohađao dramske sekcije, razna dramska studija i nakon srednje škole upisao ASU u Sarajevu.

lounge.ba: Kako je protekao dolazak na Akademiju?

Enes Salković: Moram biti iskren i reći da nisam očekivao tako naporan program rada. Rijetko tko vjeruje da smo na fakultetu provodili po osamnaest sati svaki dan. Naravno da je bilo iscrpljuće i psihički i fizički ali kada nešto iskreno i s ljubavlju radite onda ne postoje prepreke.

17619212_10210844535643986_475923032_n

lounge.ba: Koje su pozitivne a koje negativne strane Vašeg posla?

Enes Salković: Zavisi kako gledate na stvari. Iz svake situacije pokušavam izvući nešto pozitivno. Volim putovanja, upoznavanje novih ljudi, kultura, običaja, a sve to je sastavni dio mog posla. Najveća žrtva koju podnosim jeste  odvojenost od porodice i prijatelja, upravo zbog mnogobrojnih turneja. Pitanje je koji su vam ciljevi i do koje mjere ste spremni žrtvovati neke druge stvari zarad karijere. Ima puno bitnijih detalja u životu od karijere. Sve je relativno i svi imamo pravo izbora.

17577655_10210844533083922_1429434703_n

lounge.ba: Jedno klišej pitanje, koji vam je omiljeni projekat do sada?

Enes Salković: Teško mi je izdvojiti jedan projekat. Svaki od njih bio je poseban i koristan. S obzirom da sam mlad glumac svaki novi projekat gledam kao novu priliku za učenje i otkrivanje svojih glumačkih ali i ljudskih mana i pokušavam ih popraviti. Svaka mala pobjeda je korak naprijed.

lounge.ba: Šta mislite o “kultu mladosti”, da li će Vam zrelost donijeti statusni simbol ili smatrate da Vaš posao zahtjeva status “vječno mlad”?

Enes Salković: Zaista ne razmišljam previše o budućnosti. To me naučilo iskustvo. Naravno da imam određene ambicije ali ni u jednom trenutku ne dozvoljavam da mi one postanu teret ili opsesija. Vremenom se realiziram i to je nešto što je, mislim, prirodno i normalno. Što se tiče “vječne mladosti”, iskreno, grohotom se smijem. Vi možete misliti da ste mladi ili se osjećati mladim na bilo kojem nivou ali u ličnoj karti piše datum vašeg rođenja i na kraju krajeva jedino je to bitno. Možda zvuči malo okrutno ali je tako. Naravno da ne smijete dopustiti da vam godine budu prepreka za bilo šta u životu ali isto tako morate biti svjesni sebe i svojih mogućnosti. Moj posao je samo zanat u kojem ja uživam, kao što uživa pekar, fudbaler ili saksofonista.

 

 

Categories preporuke
Vezani članci

Nema komentara