„Kćeri, nek’ ti imaš svoju marku!“

Gemma Galore • 19.06.2017 • Nema komentara

Woman-boss

Piše: MA Ekonomije Saliha Čabro

Karijeristkinja, amazonka, kompleksašica, samo su neki od naziva na koje ćete nailaziti ukoliko se, kao žena, usudite ući u lavlju jazbinu, zvanu tržište rada. Povrh verbalnih i neverbalnih napada na vašu ženstvenost i dignitet, nažalost statistike pokazuju da su plaće žena na istim radnim mjestima, koje obnašaju muškarci, daleko niže. Nadalje, da biste bile jednako priznate kao vaše muške radne kolege, morat ćete uložiti skoro duplo više truda, kako u poslu, tako i u svom privatnom životu.
Predstavljeni problemi su najčešći razlozi zašto žene u startu odustaju od zaposlenja i izgradnje svog karijernog puta, te se posvećuju „samo“ domaćinstvu. Uz dužno poštovanje prema ovoj plemenitoj i izrazito važnoj ulozi u porodici i društvu, sigurno ste barem jednom u životu čule ove riječi: „Kćeri, nek’ ti imaš svoju marku!“ Tako jednostavna i tako dubokoumna rečenica!

 
Pođimo od tog, šta dobijate ukoliko apsinirate od učešća u tržištu rada. Prihvaćate ono što vam se prvo nudi (ne nužno i najbolje), preuzimate rizik finansijsko-psihičke ovisnosti o partneru ili drugim članovima porodice, u težim slučajevima, morate pravdati svaku vašu kupovinu, isključujete se iz društvenih aktivnosti, poput sporta, plesa i rekreacije, koji zahtijevaju finansijska ulaganja, mnogo manje imate mogućnosti priuštiti sebi tretmane za ljepotu i zdravlje, teško razumijete opterećenja koje vaš partner/neko drugi ko vas izdržava ima na poslu, usljed čega dolazi do sukoba i svađa, … itd.

 
Naravno, postoje i benefiti ostanka kod kuće i vođenje isključivo brige o domu, međutim u današnjoj kapitalističko-informatičkoj eri, vrlo je teško ići u korak s vremenom, ukoliko barem pasivno ne ostvarujete neke prihode.
Nema potrebe govoriti o dodatnim porodičnim problemima i disfunkcionalnostima, u kojim žene, upravo zbog nedostatka novca, ostaju i trpe neljudske uvjete.

 
A šta dobijate prihvaćanjem izazova i ulaganjem u svoju karijeru? Sve suprotno od prethodnih dvaju pasusa. Ostvarujete potencijal, u kojem vi preuzimate u svoje ruke sudbinu i određujete njen daljni tok. Upravo u ovom se nalazi opaska i uzrok zašto će vas pojedinci negativno okarakteristati, jer ipak rušite konzervativni obrazac ponašanja i relacije dominacije-podređenosti.

 
Ipak, imajte na umu da, svaki muškarac koji vam uputi teške riječi, zato što ste odlučile nešto za sebe napraviti, je slabić, nesiguran u sebe, koji traži još nesigurniju ženu, kako bi se on osjećao jačim, umjesto da poradi na sebi. Vi ne trebate takve, nego ekvivalente sebi, koji će znati da samo zajedničkim radom i trudom i jednakim doprinosom se grade zdrave i dugoročne veze.

 
Naravno, balansiranje je ovdje ključni pojam. Bez obzira na radno mjesto, nikada se ne odričite svoje ženstvenosti i ugodnosti svoga doma. Najbitnije je da napravite dobru organizaciju vremena, ali obzirom da ste sve više-manje imale iskustva u kućanskim poslovima, multitasking sigurno nije nepoznanica za vas.  Poslovi za koje se odlučite da obnašate, ne moraju podrazumijevati inicijalno izgradnju karijere.
To može biti i neki hobi iz kojeg ćete zarađivati, ako ništa za svoje neke sitne potrebe i želje, a koji može prerasti kasnije u nešto više.

 
A sada malo razbijamo mitove vezano za učešće žena u radnoj snazi:
„Time što se isključujem iz radne snage, ja pomažem da se smanji nezaposlenost u društvu“ – Sama po sebi kontradiktorna rečenica. Ukoliko ne tražite posao, vi ste svakako u dijelu izdržavanog nezaposlenost stanovništva. Ono što ste mislili jeste, da pružate mogućnost da se muška osoba zaposli na vašoj potencijalnoj poziciji, ali to ne znači da je on definitivno bolji kandidat od vas.

Na kraju krajeva, postoje određena zanimanja u kojim bi pripadnicama ljepšeg spola bilo lakše da uspostave komunikaciju, ukoliko je s druge strane ženska osoba.

„Mene će moj dragi uvijek voljeti, bez obzira što nemam posla. Ja sam njemu najbolja“ – Sjajan stav! A da ga možda prenesete na tržište radne snage i okušate se?

„Suprug mi dovoljno zarađuje. Ukoliko bih i ja počela raditi, puno više bi potrošili na čuvanje djece“ – Pogledajte onda malo potrošačke statistike u BiH.

Prosječna plata je u prvom kvartalu iznosila oko 854 KM,  dok mjesečna potrošačka korpa može iznositi i do 1.000 KM više od prosječne mjesečne plate. Ukoliko ste u braku s osobom čija primanja povećavaju statističke prosjeke, u toj mjeri da mogu da pokriti ovu potrošačku korpu – čestitamo!

Ima jedan izraz u Bosni i Hercegovini na ovakve situacije. U suprotnom, trebali biste dobro zamisliti o potrazi za poslom, kako biste barem malo olakšale svom suprugu ovaj teret (ukoliko vam je do njega stalo).
Na linku u nastavku možete vidjeti prosjek potrošačkih cijena u mjesecu aprilu, objavljenih od strane Agencije za statistiku BiH, pa preporučujemo da uradite analizu svog kućnog budžeta i procijenite za svoje domaćinstvo, šta vam se više isplati. (http://www.bhas.ba/saopstenja/2017/PCACPI_2017_M04_001_01-bh.pdf )

„Povećanje zaposlenosti žena, nema nikakav pozitivan utjecaj na društvo“ – Naprotiv! Govoreći s makroekonomskog gledišta, prema studiji iz marta 2017.godine Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), ukoliko bi došlo do povećanja broja zaposlenih žena, aproksimativno broju muškaraca, Ujedinjeni arapski emirati bi ostvarili povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 12%, a Indija rekordnih 27%.

U prosjeku, smanjenje indeksa nejednakosti spolne zaposlenosti za samo 0,1% dovodi do porasta BDP-a za 1%, te je nešto o čemu bi naročito tranzicijske zemlje poput Bosne i Hercegovine trebale voditi računa.
U narednim izlaganjima predstavit ćemo primjere uspješnih poslovnih žena, njihovih uspona i padova, te dati savjete kako biste se mogle uspješno pozicionirati i razvijati svoju karijeru.

Categories preporuka
Vezani članci

Nema komentara